Talouskoulun ensi-ilta


Metsänomistajat talouskoulussa

Syyskuinen viikonloppu Helsingissä ja Lahdessa koittaa. Metsänomistajan Talouskoulu starttaa ja valmentajia jännittää – millaista väkeä on paikalla?

Kellon lähestyessä sovittua ihmisiä alkaa virrata pikku hiljaa koulutustilaan. Heitä on laidasta laitaan, nuorta ja vanhempaa. Helsingin ryhmässä on lähes 40 opiskelijaa ja Lahdessa ollaan 20 hengen ryhmällä. Tästäkin saadaan mielenkiintoista vertailua, miten isompi ja pienempi ryhmä toimivat oppimisen kannalta.

Kun etukäteen on pyydetty, että tietokoneita ja älykännyköitä tarvitaan, niin niitä kaivetaan esiin.

Aloitamme Talouskoulun keskustelulla: millaisia toiveita opiskelijoilla on opintoja kohtaan?

Tietoa jaetaan eri kanavissa Metsänomistajat ovat selvästi lähteneet tavoittelemaan monipuolista talousosaamista. Yleisimmin tulevat esille sukupolvenvaihdokseen ja muihin metsän omistusjärjestelyihin kohdistuneet sisältötoiveet. Myös metsätilojen kaupasta toivotaan tietoa, ja lisäksi oltiin valmiita jakamaan itseä askarruttavia kysymyksiä muiden talouskoululaisten kesken.

Vaikka Talouskoulussa käsitellään metsäasioita ja metsän omistamista laajasti, on keskiössä metsätalouden kannattavuuden kehittäminen. Metsäomaisuuden kannattava hoitaminen edellyttää varsin monipuolista osaamista mm. puukaupan ja hakkuiden suunnittelun, metsätalouden investointien ja verosuunnittelun piiristä.

Sähköiset välineet otetaan ennakkoluulottomasti käyttöön. Suunnittelemamme oppimisalusta testataan, ja Facebookissa liitytään oman suljetun opiskeluryhmämme seuraajiksi. Jo samana iltana ensimmäiset julkaisut ilmestyvät seinälle. Facebook-ryhmä on tarkoitettu omien metsäongelmien, ideoiden ja tiedon vapaamuotoiseen jakamiseen.

Omistajuussuunnitelma henkilökohtaistaa Talouskoulun valinnaisia kursseja valitaan runsaasti, se tuo haastetta ja intoa valmentajille. Ulkopuolisia asiantuntijoita on lupautunut mukaan lähipäiviin, ja materiaalia täydennetään koko ajan Talouskoulun oppimisalustaan.

Talouskoulussa opiskelijat tekevät omistajuussuunnitelman omassa metsätaloudessa, metsänhoidossa tai -käytössä askarruttavasta aiheesta. Se voi olla jokin pienempi kysymys, kuten kunnostusojituksen suunnittelu tai puukauppa, tai sitten koko tilaa koskeva, laajakantoinen hanke, kuten muutokset metsänomistajuudessa.

Opintoihin johdattava lähipäivä kääntyy lopuilleen. Osa opiskelijoista tulee ideoimaan omistajuussuunnitelmaansa. Eräällä suunnitelma liittyi sukupolvenvaihdokseen niin, että siinä huomioidaan, miten jatkava polvi saadaan kiinnostumaan ja ryhtymään aktiiviseksi omistajaksi. Toisen suunnitelma koskee metsän sivutuotteiden hyödyntämistä.

Koska Talouskoulu on kiinnostanut niin paljon, lupaamme järjestää toisen koulutuskierroksen ensi vuonna, jotta kaveritkin pääsevät oppiin.

Talouskoulu on osa Liiketaloudellinen ja kannattava metsänomistajuus -hanketta, johon on saatu rahoitus Maaseuturahastosta Uudenmaan ja Hämeen ELY-keskusten kautta.

Mari Sarvaala ja Arto Kettunen Talouskoulun valmentajat